Informatie?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Maak afspraak

Parodontologie

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Is uw tandvlees ongezond, dan kan dat ertoe leiden dat uw tanden en kiezen los gaan staan. Uiteindelijk kunt u hierdoor zelfs uw tanden en kiezen verliezen.

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen. Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel wordt het parodontium genoemd. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3mm).  Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, flossen (of schoonmaken met tandenstokers/ragers) of bij het eten.

De bacteriën in tandplaque zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees herken je als volgt: het ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Ontstoken tandvlees heeft een naam: gingivitis . Bij gingivitis is de rand van het tandvlees ontstoken. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden in de richting van het kaakbot. Dan spreken we over parodontitis . Als parodontitis niet behandeld wordt, ontstaat er gevorderde parodontitis. Dit zijn drie gradaties van ongezond tandvlees die, als er niets aan gedaan wordt, van kwaad tot erger gaan: door de ontsteking kan het kaakbot worden afgebroken en kunnen tanden en kiezen verloren gaan.

De behandeling richt zich op het bestrijden van de ontstekingen in uw tandvlees waardoor het verlies van steunweefsel (bot) stopt. Na het bestrijden van de ontstekingen kan in sommige gevallen bot en tandvlees ten dele opnieuw worden opgebouwd. Parodontale behandeling verloopt in stappen.

Initiële parodontale behandeling

Bij de mondhygiëniste krijgt u informatie en begeleiding hoe u uw tanden en kiezen optimaal dient te verzorgen. Verder voert de mondhygiëniste een zorgvuldige onderzoek en reiniging uit boven- en onder het tandvlees van uw tanden en kiezen. Indien nodig kan de behandeling worden ondersteund met medicatie

Herbeoordeling

2 tot 3 maanden na uw behandeling bij de mondhygiënist vindt opnieuw een parodontaal onderzoek plaats. Indien er plaatselijk ondanks uw optimale onderhoud nog ontstoken tandvlees is blijven bestaan dan zal deze de tandarts raadplegen voor een consult ter beoordeling of deze plaatsen chirurgisch dienen te worden behandelen.

Chirurgische behandeling

Chirurgische behandeling vindt plaats wanneer er, ondanks de intensieve behandeling bij de mondhygiënist en uw optimale gebitsverzorging, plaatselijk tandvlees problemen zijn blijven bestaan. Voorafgaand aan de operatie krijgt u daar informatie over. Een begroting hoort daarbij.

Nieuws

AVG

Vanaf 25 mei 2018 treedt de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. U heeft er vast al over gehoord. De AVG bevat nieuwe privacyregels met als belangrijkste doel uw...

Lees meer

Spoedgeval?

Bij spoedgevallen buiten de reguliere openingstijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende tandarts door te bellen naar

06 - 557 537 96

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.